Vállalatoknak, vállalkozásoknak

Szakmai felelősségbiztosítások könyvelők, könyvvizsgálók számára

Miért fontos a szakmai felelősségbiztosítás a könyvvizsgálatban?

A könyvvizsgálók számára bizonyos esetekben jogszabályi kötelem a szakmai felelősségbiztosítás megkötése, de minden cég számára igencsak ajánlott, hiszen az általa felügyelt cégek esetében igenis komoly következménye lehet egy nem kellő körültekintéssel kiadott jelentésnek.

A könyvvizsgálat, mint szakma, viszonylag egyértelmű, a könyvelés azonban a tekintetben összetettebb, hogy alapjában véve a pénzügyi bizonylatrögzítés és a bevallások elkészítésén túlmenően, a megbízók az adótanácsadástól kezdve, elég sok elvárással élnek a könyvelőik felé. Éppen ezért fontos, hogy valamennyi olyan tevékenység egyértelműen fedezetbe vonásra kerüljön, amit az adott könyvelőiroda megbízói érdekében elvégez.

A könyvelői, könyvvizsgálói felelősség magára az adóhiányra nem terjed ki, hiszen egy téves bevallást követő NAV vizsgálat során feltárt adóhiány önmagában nem káresemény (azt már az eredetei bevalláskor kellett volna úgy megfizetni) a bírságok, pótdíjak, kamatok azok a többletköltségek, melyek valójában a szakmai hiba esetén a megbízót terhelik, a szakmai felelősségbiztosítás is ezen költségek megtérítésére irányul tehát.

A szerződések megkötésénél típushibák:

  • a tevékenységek pontatlansága, hiányosságok részletezésükben, ebből kifolyólag korlátozott fedezetvállalás a biztosítók részéről.
  • nem megfelelő limit kiválasztása.
  • időbeli hatályok kezelésének hiánya
Vissza a biztosításokhoz

Lépjen velünk kapcsolatba!

Kössön nálunk biztosítást még ma

Érdekel!